Jajka w koszulce z policzkami wieprzowymi, szafranowym puree i rzeżuchą

Wszystkim czytelnikom NaTemat życzę ciepłych i pełnych radości Świąt Wielkiej Nocy, a także wielu radości i satysfakcji w życiu zawodowym i prywatnym.

Składniki na 4 osoby:
4 jajka
2 łyżki octu
100g uduszonych do miękkości policzków wieprzowych
1 łyżka masła
100g różyczek kalafiora
50g obranych ziemniaków
1 i 1/2 szklanki mleka
1/3 łyżeczki szafranu
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1/2 szklanki świeżo ściętej rzeżuchy



W mleku z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i szafranu ugotuj najpierw ziemniaki, a pod koniec gotowania dodaj różyczki kalafiora. Gdy wszystko będzie miękkie, odlej mleko, wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki i kalafior przetrzyj przez gęste sito i przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

W wodzie zakwaszonej octem (bez soli) ugotuj jajka w koszulkach. Na patelni rozgrzej masło i odsmaż na nim porwane na kłaczki policzki wieprzowe.

Na dno 4 szklanek do whisky wyłóż puree, na którym ułóż jajka przyprawione solą i pieprzem. Na jajkach układaj kłaczki mięsa a na mięsie rzeżuchę. Podawaj natychmiast życząc Wesołych Świąt.
Trwa ładowanie komentarzy...